nieuws
index
contact
voorwaarden

NEDERLANDSE LITERATUUR

Deze cursus is vol.

Het thema van dit jaar is: Nederlandse literatuur en onderwijs. We gaan kijken welk beeld in Nederlandse romans, verhalen en gedichten er in de loop der eeuwen geschetst wordt van het Nederlandse onderwijs van basisonderwijs tot universiteit.

We beginnen bij de 19e eeuw en gaan gedichten lezen van De Schoolmeester. Daarna maken we kennis met het Leidse studentenleven in verhalen uit Studententypen van Klikspaan en gedichten van Piet Paaltjens uit Snikken en grimlachjes. Natuurlijk mag Woutertje Pieterse van Multatuli niet ontbreken in de prachtige, nieuwe editie met tekeningen van Jan Kruis (van Jan, Jans en de kinderen).

In de eerste helft van de 20ste eeuw zijn bijzonder veel werken over school verschenen. Wie heeft niet gehoord van Schoolidyllen van Top Naeff lezen en Kees de Jongen van de Amsterdamse schoolmeester Theo Thijssen? Simon Vestdijk heeft vele werken over school geschreven. Uit de Anton Wachterserie zullen we Terug tot Ina Damman lezen en ook nog enkele gedichten van Vestdijk. Natuurlijk mag ook de novelle Bint van Ferdinand Bordewijk niet ontbreken

De tweede helft van de 20ste eeuw brengt weer totaal andere werken over het onderwijs: gedichten uit Sonnetten van een leraar van Ida Gerhardt en Op Pennewips plek van Ed Leeflang. Verder de romans Hoe schoon was mijn school van Johan Daisne en Onder professoren van W.F. Hermans.

Ten slotte lezen we uit de 21ste eeuw: Suezkade van Jan Siebelink en Wie scheep gaat van Rascha Peper.

Materiaal: de kortere teksten en gedichten krijgt u op stencil uitgereikt.
Kosten: € 10,- te betalen aan de docent.

De lessen worden 1 keer per 14 dagen gegeven.


Docent drs. Hanneke Klinkert is docent Nederlands aan het Bonhoeffer College in Castricum en geeft cursussen over poëzie en lezingen over literatuur.
schrijf je in op naam locatie datum en tijd
11074 Nederlandse literatuur Clusiuscollege di 04 okt 19:30
12 lessen van 1,5 uur kosten € 105

INSCHRIJF FORMULIER

naam voornaam
straat nummer
postcode plaats
tel.privé tel.werk
e-mail
rek.nr