nieuws
index
contact
voorwaarden

AMRATH HOTEL EN MUSEUM HET SCHIP, EEN VERSLAG

DOEN en BELEVEN tijdens Museumbezoek aan Het Schip en Amrath Hotel - een verslag.

In 1901 werd er in Nederland een nieuwe wet volkshuisvesting aangenomen. Daar ging een enorme impuls van uit op het bouwen in Nederland. Jugendstil en Art Deco hadden hun invloed, de Amsterdamse School ontstond als bouwstijl.
Het hotel is gevestigd in het voormalige scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade. Dat huis is opgezet door een aantal scheepvaartmaatschappijen om de concurrentie van de stoomvaart en andere havensteden het hoofd te bieden. Heel veel details in het interieur en aan de gevel roepen herinneringen op aan die oorspronkelijke bestemming van het pand. Eén van de hoogtepunten is de aanwezigheid van de loketten waar kaartjes naar Indië werden verkocht.
Na de lunch was Het Schip aan de beurt, een gebouw in scheepsvorm dat oorspronkelijk het postkantoor van de Spaarndammerbuurt was. De wandeling door de buurt onder deskundige leiding geeft een goed beeld van de idealen van de sociale woningbouw, door wethouder Wibaut van Amsterdam destijds beschreven als: het is kunst dus niet te zuinig zijn.
Het levert, ook door het bezoek aan een modelwoning, een feest van herkenning op.

Het is de moeite waard.


schrijf je in op naam locatie datum en tijd
0 les van 0 uur kost €