nieuws
index
contact
voorwaarden

DIALOOG, DISCUSSIËREN OVER ACTUELE THEMA'S

Met Dialoog brengen we mensen bij elkaar die willen discussiëren over actuele zaken van onze samenleving. Het gaat daarbij niet om het nieuws van de dag, maar om onderwerpen die soms al jaren spelen. We gebruiken krantenknipsels of een boek die leidraad voor de discussie vormen.
De deelnemers hebben een grote inspraak op het onderwerp voor de volgende bijeenkomst.
De bijeenkomsten zijn 1 keer per 14 dagen.

Mogelijke onderwerpen:
1.Culturele eigenheid.
Hebben de oude verlichtingsidealen van vrijheid, gelijkheid en solidariteit afgedaan in onze tijd waar het nieuwe, rechtse populisme overal in Europa opkomt? Voornaamste doel wordt te discussieren over (delen uit) het spraakmakende boek “Moeten wij van elkaar houden” van Bas Heijne.
Eventueel kan een tweede ronde gehouden worden waarin we meer op een aantal onderwerpen ingaan die hier aan te grondslag liggen.

2.Medische zorg nu en later.
De medische kosten blijven stijgen. Het is een paradoxale situatie: enerzijds is steeds meer mogelijk door toenemende kennis over ziektes en verbeteringen in behandelwijzes en medische apparatuur, anderzijds is dit financieel in de nabije toekomst wellicht steeds problematischer volgens de oude manieren. Waar zal dit toe leiden?

3.Vrijheid van onderwijs en religie.
In Nederland sturen veel ouders hun kind bij voorkeur naar een school met een beschouwelijke of religieuze grondslag, zoals protestant, islamitisch of vrije school. Vrijheid van religie is een grondrecht, maar er zijn tal van situaties waarbij dit grondrecht in botsing komt.
Waar ligt de grens tussen prive en publiek met betrekking tot religie? We discussieren over de vrijheid van schoolkeuze en de plaats van religie in de samenleving.

4.Rechten van het dier.
Dieren lijken meer in de aandachtssfeer te zijn gekomen. Tegelijkertijd is er niet al teveel veranderd in de omstandigheden waarin dieren in de veeteelt worden gehouden. We gebruiken tekstfragmenten van ethicus Peter Singer.

5.De rol van wetenschap.
Oorzaken van de economische crisis, het risico van kernenergie, oorzaken van schooluitval, milieuverontreiniging, overal worden wetenschappelijke “feiten” aangedragen, vaak in de vorm van statistiek. Wat is die rol van wetenschap in deze tijd? Wat is de reden waarom wetenschap zo belangrijk is geworden en wat zijn de consequenties van die rol?


Docent drs. Taco Walstra is als cultuur- en wetenschapsfilosoof afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.
schrijf je in op naam locatie datum en tijd
11054 De Dialoog Clusiuscollege di 07 feb 19:30
5 lessen van 2 uur kosten € 60

INSCHRIJF FORMULIER

naam voornaam
straat nummer
postcode plaats
tel.privé tel.werk
e-mail
rek.nr