nieuws
index
contact
voorwaarden

VOEDINGSLEER: MINERAALGEBREK, E-NUMMERS EN ALTERNATIEVE VOEDING

Serie van 3 Inleidingen over Voeding

Zink, ijzer en andere mineralen zitten in ons voedsel en zijn essentieel voor allerlei processen in ons lichaam. Een tekort aan deze mineralen kan daarom leiden tot allerlei ziekteverschijnselen zoals bloedarmoede, groeivertraging bij kinderen, een verzwakt afweersysteem etc. Mineraalgebrek komt bij de mens relatief veel voor en wordt onder meer veroorzaakt door een eenzijdig voedselpakket en het gebruik van bepaalde diëten. Het is dus van belang te weten welke mineralen we nodig hebben en in welke producten deze mineralen in voldoende mate aanwezig zijn.
Over een andere groep van stoffen, de zgn. additieven met een E-nummer, die aan ons voedsel worden toegevoegd, zijn de meningen sterk verdeeld. Sommigen zijn van mening dat deze stoffen ‘onnatuurlijk’ zijn en slecht voor onze gezondheid. Anderen geven aan dat ze belangrijk zijn voor de houdbaarheid en kwaliteit van ons voedsel en nauwelijks een risico vormen. Een feit is dat verschillende E-nummers tot de vitaminen behoren en dus een essentiële rol spelen in onze stofwisseling. Echter bepaalde kleurstoffen kunnen allergische reacties opwekken.
Het gaat dus om de kwaliteit van het voedsel. Moeten we kiezen voor de eerlijke natuurprodukten of produkten met onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten of supplementen? Maar waar is onze mening op gebaseerd? Weten we eigenlijk wel waar we het over hebben?

In drie inleidingen wordt het belang van mineralen in onze voeding besproken en gaan we in op de zin en onzin van de E-nummers. Verder komen verschillende diëten aan de orde, hoe gezond zijn nu eigenlijk natuurprodukten en waarom lijden zo veel mensen aan obesitas (vetzucht).

Er wordt gebruik gemaakt van powerpointpresentatie.

Materiaal: veel hand-outs, zodat u de gegeven lessen thuis kunt ‘herbeleven’.Docent dr. Jos Verkleij is bioloog/biochemicus en was als universitair hoofddocent werkzaam bij de Vrije Universiteit. Hij heeft veel ervaring in het geven van onderwijs in de (moleculaire) biologie en evolutionaire genetica.
schrijf je in op naam locatie datum en tijd
11061 Mineraalgebrek, E-nummers en alternatieve voeding Vucaskantoor do 10 nov 14:00
3 lezing van 2 uur kosten € 30

INSCHRIJF FORMULIER

naam voornaam
straat nummer
postcode plaats
tel.privé tel.werk
e-mail
rek.nr